Πώς θα ενισχύσω το ντροπαλό παιδί μου;

Little kid covering his eyes isolated on a white background

Το ντροπαλό παιδί διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά που το οδηγούν να απορρίπτει ή να αποτραβιέται ενστικτωδώς από νέους ανθρώπους και καταστάσεις. Γενικά, τείνει να είναι προσεκτικό και επιφυλακτικό, χωρίς να παρεμβαίνει σωματικά σε μια κατάσταση και μπορεί να αντιμετωπίσει την έλλειψη προγράμματος χωρίς δυσκολία. Επίσης, προσαρμόζεται εύκολα στις νέες συγκυρίες, χωρίς να δείχνει την αναστάτωσή του, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει τους γονείς στο να καταλάβουν το πότε το παιδί χρειάζεται την παρουσία και την προσοχή τους.


Τι μπορείτε να κάνετε ώστε να ενισχύσετε το ντροπαλό παιδί σας;

    • Δώστε σταδιακά, αλλά συχνά, ευκαιρίες στο παιδί να γνωρίσει καινούργιες εμπειρίες και ανθρώπους. Αν τα παιδιά έχουν αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν στις νέες καταστάσεις και δεν βρίσκονται υπό πίεση, θα μάθουν με τον καιρό να τα βγάζουν πέρα.
    • Μην πιέζετε το παιδί σας να κάνει κάτι που δεν θέλει ή που δεν αισθάνεται έτοιμο.
    • Αν το παιδί δείχνει αγχωμένο ή ανήσυχο από κάτι καινούργιο, τραβήξτε το στην άκρη, καθησυχάστε το και δοκιμάστε ξανά.
    • Δείξτε του την ικανοποίησή σας, όταν παίρνει πρωτοβουλίες και «απαλύνετε» τις αποτυχίες του.
    • Αφιερώνετε χρόνο για να μιλάτε μαζί του, ώστε να καταλάβετε τις αδυναμίες, τους φόβους του και να το βοηθήσετε να τα ξεπεράσει. Η κατανόηση και η στοργή από την πλευρά σας θα βοηθήσει το παιδί να εκφράσει τις ανησυχίες του με μεγαλύτερη ευκολία.
    • Μην επικρίνετε την ντροπαλότητά του μπροστά στους άλλους.
    • Μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά. Το καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
    • Μην εκφράζετε την ανησυχία σας για την ντροπαλότητα του παιδιού σας, γιατί αυτό με τη σειρά του την εισπράττει και προσκολλάται ακόμα περισσότερο επάνω σας.

Εν τέλει μην ξεχνάτε: το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά! Αν και εσείς, ως ντροπαλός χαρακτήρας, έχετε μια τάση να απομακρύνεστε από τους καινούργιους ανθρώπους και προτιμάτε να αποφεύγετε τις διαφορετικές εμπειρίες, οι αντιδράσεις σας στην καθημερινότητα θα ενισχύσουν τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά του παιδιού σας. Καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να βελτιώσετε πρώτα απ’όλα τα δικά σας χαρακτηριστικά, από τη στιγμή που αποτελείτε το πιο ισχυρό πρότυπο για το μικρό σας.


 

Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου

Παιδίατρος & Ομοιοπαθητικός (παιδιών – ενηλίκων)
Master B΄επιπέδου – Διατροφή στην παιδική ηλικία
Γούναρη 78, 2ος όροφος, 26 224, Πάτρα
Τηλ. 2614 008469
Κιν. 6981 080369
mail: info@kosmarikou.gr
Facebook: https://www.facebook.com/akosmarikou/
website: www.kosmarikou.gr

Ονομάζομαι Κοσμαρίκου Αλεξάνδρα, ζω και εργάζομαι στην Πάτρα. Είμαι Παιδίατρος και Ομοιοπαθητικός, καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου με υποτροφία, πάνω στην «Διατροφή κατά την Παιδική ηλικία». Αγαπώ την προσφορά στον συνάνθρωπο και γι’αυτό, προσφέρω ενεργά τις υπηρεσίες μου ως Παιδίατρος στους Γιατρούς του Κόσμου. Ονειρεύομαι μια Ιατρική με σεβασμό απέναντι στον ‘Ανθρωπο, με σωστή επικοινωνία μεταξύ Ιατρού και ασθενή και ολιστική ενίσχυση του οργανισμού. Στόχος μου, μέσω της αρθρογραφίας μου, είναι η επίλυση όλων των αμφιβολιών σας, έτσι ώστε να πορευτείτε με χαμόγελο και αισιοδοξία στο ονειρεμένο αυτό ταξίδι που ονομάζεται ζωή!

diaxeiristis:
Related Post