Κρεατάκια: χειρουργείο ή εναλλακτικές λύσεις;

Love my job. Pretty clever doctor keeping smile on her face sitting in semi position putting her hand on hand of her patient

Τα κρεατάκια ή αλλιώς αδενοειδείς αποφύσεις είναι μικροί αδένες στο πίσω μέρος της μύτης. Ο ρόλος τους είναι η καταπολέμηση μικροβίων στην νεαρή παιδική ηλικία. Πιστεύεται ότι μετά περίπου το τρίτο έτος της ηλικίας αυτός ο ρόλος τους πλέον δεν ισχύει.

Ο οργανισμός μπορεί να καταπολεμήσει μικρόβια και χωρίς τις αδενοειδής αποφύσεις. Αφαίρεση τους χρειάζεται μόνο εάν προκαλούν προβλήματα.


Πότε πρέπει να αφαιρεθούν;

Ορισμένα παιδιά έχουν κρεατάκια τόσο μεγάλα που αποφράσσουν τη μύτη, αναγκάζοντας τα να αναπνέουν μόνο από το στόμα. Αυτό δημιουργεί και ροχαλητό τα βράδια. Πολλές φορές αυτό μπορεί να προκαλέσει και παύση της αναπνοής για μερικά δευτερόλεπτα κατά την διάρκεια του ύπνου.

Τα κρεατάκια μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στα αυτιά, γιατί επηρεάζουν την φυσιολογική λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, δηλ. του σωλήνα που ενώνει το μέσο αυτί με τον ρινοφάρυγγα (το πίσω μέρος της μύτης). Για παιδιά μεγαλύτερα των τριών χρόνων τα κρεατάκια μπορούν να αφαιρεθούν ταυτόχρονα με την τοποθέτηση σωληνακίων στο αυτί, αφού αυτό βοηθά περαιτέρω στη θεραπεία του υγρού στο αυτί. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στο ξεβούλωμα της μύτης από συχνά κρυολογήματα στο παιδί.


Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις;

Τα κρεατάκια συρρικνώνονται με την πάροδο του χρόνου και έτσι τα συμπτώματα συνήθως καλυτερεύουν. Η χειρουργική αφαίρεση απλά βοηθά στην πιο σύντομη εξάλειψη του προβλήματος, αλλά με μικρά ρίσκα. Αυτό πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό σας.

Για ορισμένα παιδιά η χρήση σπρέι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βουλώματος της μύτης πριν παρθεί η απόφαση για χειρουργική επέμβαση. Τα αντιβιοτικά δε βοηθούν συνήθως.


Τι χρειάζεται να ξέρω για την εγχείρηση;

Το παιδί σας θα χρειαστεί περίπου μια βδομάδα απουσίας από το σχολείο. Εάν το παιδί υποφέρει από κρυολόγημα ή πονόλαιμο λίγες μέρες πριν την εγχείρηση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας γιατί μπορεί να χρειαστεί αναβολή μέχρι να αναρρώσει.

Η εγχείρηση γίνεται κάτω από γενική αναισθησία. Τα κρεατάκια αφαιρούνται από το στόμα και η αιμορραγία αντιμετωπίζεται. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συνήθως για ένα βράδυ. Το παιδί γυρνά στο σπίτι εφόσον τρώει και πίνει κανονικά την επομένη της εγχείρησης. Χρειάζονται μόνο απλά παυσίπονα εάν υπάρξει πόνος. Χρειάζεται επίσης ανάπαυση στο σπίτι μακριά από κόσμο και καπνούς.


Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Η εγχείρηση είναι πολύ ασφαλής αλλά όπως κάθε εγχείρηση εμπεριέχει κάποια μικρά ρίσκα.

Η πιο σοβαρή επιπλοκή είναι η αιμορραγία. Αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια, περίπου σε 1 στις 200 εγχειρήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε τον χειρουργό εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αιματολογικών παθήσεων.

Κατά την διάρκεια της εγχείρησης, υπάρχει μικρή πιθανότητα κατά λάθος να τραυματιστεί και να αφαιρεθεί δόντι, ιδίως όταν αυτό είναι χαλαρό. Είναι σημαντικό ο αναισθησιολόγος και ο χειρουργός να είναι ενήμεροι ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Ορισμένα παιδιά έχουν τάση για εμετό ή κάνουν εμετό μετά την εγχείρηση. Αυτό είναι βεβαίως παροδικό. Η μύτη μπορεί να συνεχίζει να είναι βουλωμένη αμέσως μετά την εγχείρηση αλλά ξεβουλώνει από μόνη της σε λίγες μέρες.

Το παιδί σας μπορεί να έχει λίγο πονόλαιμο για λίγες μέρες μετά την εγχείρηση και συνήθως χρειάζεται συστηματικά απλά παυσίπονα για αυτό το διάστημα. Η σύντομη επαναφορά στην κανονική του διατροφή είναι σημαντική για την επούλωση.

Αν παρατηρηθεί η οποιαδήποτε αιμορραγία από το στόμα ή τη μύτη, τότε το παιδί πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο και να ειδοποιηθεί και ο γιατρός του.


Δρ Εδουάρδος Χατζηχάννας MB ChB, MMedSci, MRCS, FEB(ORL-HNS)

Ωτορινολαρυγγολόγος – Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου

Mail: e.hadjihannas@aretaeio.com
Website: www.entcyprus.com

Ο Δρ. Χατζηχάννας είναι μέλος του Βασιλικού Κολεγίου των Χειρούργων της Γλασκόβης, μέλος της Βρετανικής Εταιρίας Ωτορινολαρυγγολόγων/Χειρουργών Κεφαλής και Τραχήλου, μέλος της Βρετανικής Παιδιατρικής Ωτορινολαρυγγολογικής Εταιρίας και Εταίρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ωτορινολαρυγγολογίας/Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου.

diaxeiristis:
Related Post