Πώς να ντύσω το παιδί μου τις κρύες ημέρες του χειμώνα για να μην αρρωστήσει;

Portrait of toddler boy in winter clothes with falling snow

Επιτέλους, χειμώνας πραγματικός! Ευκαιρία να βγείτε έξω με τα παιδιά σας. Ναι, ναι έξω, στο κρύο! Δεν υπάρχει κανένας λόγος να «κλειδώνεστε» στο σπίτι εσείς και τα μικρά σας, ακόμα και τις πιο κρύες ημέρες του χρόνου.

Εξάλλου, τα παιδιά που παραμένουν διαρκώς σε κλειστούς χώρους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν, σε σχέση με εκείνα που εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αρκεί βέβαια η έκθεση να είναι περιορισμένου χρόνου και το παιδί να είναι κατάλληλα ντυμένο. Με την έννοια κατάλληλα ντυμένο δεν εννοούμε σαν το…. «κρεμμύδι», με τρεις μπλούζες, δύο παντελόνια, και άλλες παρόμοιες υπερβολές.

Στις εξόδους, χρήσιμη είναι η εφαρμογή του κανόνα των τριών τεμαχίων: φανελάκι, μπλούζα, μπουφάν, έτσι ώστε να μπορείτε εύκολα να ελαφρύνετε το ρουχισμό του παιδιού, όταν αυτό ζεσταθεί, αρχίζει να ιδρώνει ή δείχνει δυσφορία και έξαψη. Κρατήστε ζεστά τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι, φορώντας του μάλλινα γαντάκια, ζεστές κάλτσες και σκούφο που να καλύπτει τα αυτάκια του. Προνοείστε για τις αλλαγές θερμοκρασίας και βγάλτε το μπουφάν του, όταν το παιδί μπαίνει στο αυτοκίνητο ή στο σούπερ μάρκετ ή ντύστε το καλύτερα, όταν είναι ακίνητο.

Ο νόμος του μέτρου και της ισορροπίας πρέπει να εφαρμόζεται και στο ντύσιμο εντός σπιτιού. Διατηρήστε τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι γύρω στους 22°C και, σε γενικές γραμμές, ντύστε το παιδί σας ανάλογα με το πώς νιώθετε εσείς στις συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Εξαίρεση αποτελούν οι πρώτοι μήνες ζωής, κατά τους οποίους το μωρό χρειάζεται συνήθως μια στιβάδα ρούχων παραπάνω από ότι οι ενήλικες. Γενικά, προτιμήστε τα εσώρουχα του παιδιού σας καθώς και όλα τα ρούχα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα του, να είναι βαμβακερά. Επίσης, αποφεύγετε τα συνθετικά υλικά καθώς και τα πολύ στενά ρούχα, τα οποία μπορεί να παρεμποδίσουν την κινητικότητα του.

Όπως αποδεικνύουν οι μελέτες, η έκθεση στο κρύο και το παιχνίδι των παιδιών στους εξωτερικούς χώρους, ακόμη και στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους. Η βόλτα με το καροτσάκι δίνει στο μωρό διάφορα ερεθίσματα, απαραίτητα για τη ψυχοσωματική ανάπτυξή του. Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους διεγείρει τις αισθήσεις των μεγαλυτέρων παιδιών και τους δίνει τη δυνατότητα να εκτονώνουν το στρες με τον πιο φυσικό τρόπο.

Κατ’ επέκταση, είναι τόσο ζωτικό για την ανάπτυξή τους, όσο το φαγητό ή ο ύπνος. Συμπερασματικά, με το κατάλληλο ντύσιμο μπορείτε να βγείτε άφοβα για βόλτα ή για παιχνίδι με τα μικρά σας, ακόμα και στις πιο κρύες ημέρες του χρόνου. Στο σπίτι το χειμώνα να μένετε μόνο για χουχούλιασμα και αγκαλίτσες!


Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου

Παιδίατρος & Ομοιοπαθητικός (παιδιών – ενηλίκων)
Master B΄επιπέδου – Διατροφή στην παιδική ηλικία
Γούναρη 78, 2ος όροφος, 26 224, Πάτρα
Τηλ. 2614 008469
Κιν. 6981 080369
mail: info@kosmarikou.gr
Facebook: https://www.facebook.com/akosmarikou/
website: www.kosmarikou.gr

Ονομάζομαι Κοσμαρίκου Αλεξάνδρα, ζω και εργάζομαι στην Πάτρα. Είμαι Παιδίατρος και Ομοιοπαθητικός, καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου με υποτροφία, πάνω στην «Διατροφή κατά την Παιδική ηλικία». Αγαπώ την προσφορά στον συνάνθρωπο και γι’αυτό, προσφέρω ενεργά τις υπηρεσίες μου ως Παιδίατρος στους Γιατρούς του Κόσμου. Ονειρεύομαι μια Ιατρική με σεβασμό απέναντι στον ‘Ανθρωπο, με σωστή επικοινωνία μεταξύ Ιατρού και ασθενή και ολιστική ενίσχυση του οργανισμού. Στόχος μου, μέσω της αρθρογραφίας μου, είναι η επίλυση όλων των αμφιβολιών σας, έτσι ώστε να πορευτείτε με χαμόγελο και αισιοδοξία στο ονειρεμένο αυτό ταξίδι που ονομάζεται ζωή!

 

diaxeiristis:
Related Post