Πόσο σημαντικοί είναι ο παππούς και η γιαγιά στην ανατροφή των παιδιών σήμερα

Στην σημερινή εποχή όπου και οι δύο γονείς εργάζονται σκληρά και το να εργάζεται μόνο ο πατέρας είναι πλέον πολυτέλεια, η ανάγκη βοήθειας των γονέων από τους γονείς τους είναι αναγκαία.

Η γιαγιά θα φροντίσει το εγγονάκι της με απόλυτη αγάπη και υπομονή, καθώς είναι το παιδί του παιδιού της. Είναι άτομο εμπιστοσύνης και, κακά τα ψέματα, ανέξοδη νταντά για το παιδί. Είτε οι παππούδες είναι συνταξιούχοι, είτε εργάζονται κι έχουν την δική τους ζωή, σίγουρα θα χρειαστεί να προσέξουν, να φροντίσουν και να κρατήσουν για λίγο το μικρό αγγελούδι.

Παρόλο που η γιαγιά και ο παππούς έχουν τις καλύτερες προθέσεις, συχνά δημιουργούνται παρεξηγήσεις για τον τρόπο παρέμβασής τους στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Έτσι, οποιαδήποτε κακή συνήθεια αποκτήσουν αυτά, αποδίδεται συνήθως στη δική τους ελαστικότητα.

Παρακάτω υπάρχουν κάποιες συμβουλές για ένα ομαλό κλίμα στην οικογένεια και στο σπίτι:

  1. Μην παρεμβαίνετε στις υποδείξεις των γονιών του μικρού σας εγγονιού. Οι γονείς έχουν τον πρώτο λόγο, εσείς τον δεύτερο.
  2. Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες τους, ξέρουν πολύ καλά τις ανάγκες του παιδιού τους.
  3. Εάν δεν κρατάτε συχνά το εγγονάκι σας, ας έχετε μαζί του μια ρουτίνα, για παράδειγμα μια βόλτα στο πάρκο κάθε 10 ημέρες.
  4. Να κρατάτε το εγγονάκι σας ένα Σάββατο το μήνα για να βγει το ζευγάρι έξω, δεν ξέρετε τι δώρο τους κάνετε!
  5. Μην μαθαίνετε λέξεις που είναι απρεπείς στο παιδί για να αστειευτείτε με τους γύρω σας.
  6. Να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί τους, παίζετε πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.
  7. Να είστε ενήμεροι για τις επιτυχίες, τα χόμπι και τις δραστηριότητες του εγγονιού σας.
  8. Oι παππούδες δεν μπορούν να γίνουν ούτε γονείς ούτε δάσκαλοι. O ρόλος τους για το παιδί αποπνέει μια ευχάριστη αίσθηση ελευθερίας.

Μην ξεχνάμε ότι το παιδί πρέπει να έχει γύρω του αγάπη και καλή διάθεση! Ενημερωθείτε για τις εξελίξεις στην ανατροφή των παιδιών, μιλήστε με άλλες γιαγιάδες και παππούδες και παρατηρείστε τι αγαπά και τι δεν θέλει το μικρό σας εγγονάκι. Να είστε ποιοτική παρουσία και αυτό θα σας αποζημιώσει στο μέλλον, πιστέψτε με!


 

Χρύσα Παπακυργιάκη

Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psyxis-logos.blogspot.gr
Tηλ. 6975797833

[/one_half][one_half_last]

[/one_half_last]

Ονομάζομαι Χρύσα Παπακυργιάκη, είμαι παντρεμένη και μαμά ενός υπέροχου αγοριού. Σπούδασα Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το όνειρό μου από μικρό κορίτσι. Εκπαιδεύτηκα στην Γνωσιακή-Αναλυτική Ψυχοθεραπεία και έκανα μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογία. Δουλεύοντας με παιδία επί πολλά έτη, κατάλαβα ότι μου αρέσει πολύ και έγινα Ειδική Παιδαγωγός μέσω εκπαίδευσης στη Διάγνωση και αποκατάσταση Μαθησιακών Δυσκολιών στο ΕΨΥΠΕ. Δουλεύω με παιδιά επί 10 έτη πλέον και αρθρογραφώ, κάτι που μου αρέσει πολύ επίσης. Το όνειρο μου είναι να βοηθάω τους γονείς που είναι μπερδεμένοι να βελτιώσουν τη σχέση τους με το παιδί τους και να βοηθήσουμε όλοι τα παιδιά να έχουν την θέση που τους αξίζει στον κόσμο αυτό. Έχω γράψει εκατοντάδες άρθρα τα τελευταία χρόνια με στόχο να μοιράζομαι απλόχερα τις γνώσεις μου για να βοηθάω όπως και όσο μπορώ.

 

diaxeiristis:
Related Post