Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη μετάβαση του μωρού από το γάλα στη στερεά τροφή

A little baby boy on his mother s lap is looking to camera with big blue eyes and milky mustache, holding a bottle with pacifier.

Η στιγμή του απογαλακτισμού είναι μια λεπτή και αρκετά σπουδαία στιγμή τη ζωή του μωρού, επειδή αποτελεί το πέρασμα από τη υγρή διατροφή στην ημιστερεά και στερεά διατροφή. Απαιτεί δηλαδή την εγκατάλειψη μιας ευχάριστης συνήθειας και την προσπάθεια απόκτησης μιας καινούριας.

Το μητρικό γάλα (ή το τεχνητό) δεν είναι πλέον αρκετό για τις θρεπτικές ανάγκες του βρέφους. Σταματά έτσι να αποτελεί την αποκλειστική του τροφή και αντικαθίσταται σταδιακά από στερεές τροφές. Πώς όμως πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτή η στιγμή από τη μητέρα; Με τρυφερότητα και με υπομονή, λένε οι ειδικοί καθώς είναι πιθανό τον πρώτο καιρό το μωρό να μη δέχεται τις καινούριες τροφές.


Η κατάλληλη στιγμή για τον απογαλακτισμό

Ο απογαλακτισμός γίνεται με τη βαθμιαία εισαγωγή στην καθημερινή διατροφή, τροφών διαφορετικών από το γάλα, μια κάθε φορά και σε διαφορετικές περιόδους, ανάλογα με τη θρεπτική αξία κάθε τροφής και με την αλλεργία που, ενδεχομένως, να προκαλέσει. Έτσι, το στομαχάκι του μωρού θα προσαρμοστεί αρμονικά στις αλλαγές. Παράλληλα, οι δόσεις αυξάνονται βαθμιαία, γεγονός που μας βοηθά να αντιληφθούμε το βαθμό δεκτικότητας του παιδιού.

Η αρχή γίνεται αντικαθιστώντας το κεντρικό γεύμα, με γεύμα που έχει βάση τα δημητριακά χωρίς γλουτένη, όπως η κρέμα ρυζιού. Σύμφωνα με παιδιάτρους, στην πρώτη αυτή φάση καλό θα είναι να αποφεύγονται τροφές με βάση το στάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι ή τη βρώμη.

Με το πέρασμα των ημερών μπορούμε να προσθέτουμε στο γεύμα λάδι, τυρί, αλεσμένα λαχανικά, δυο κουταλάκια αλεσμένο κρέας, που θα αυξηθεί μετά από μερικές ημέρες, ανάλογα με την ανεκτικότητα του μωρού. Ύστερα από 1 μήνα θα ξεκινήσει το βραδινό φαγητό, με αντικατάσταση του κρέατος με μη λιπαρά τυριά. Τροφές όπως ψάρι, όσπρια, αυγό, θα ξεκινήσουν αργότερα να μπαίνουν στη διατροφή του. Τον 6ο μήνα και πάντα σύμφωνα με τις υποδείξεις του παιδιάτρου, μπορούν να προστεθούν στη σούπα με τα λαχανικά και δημητριακά, όπως το κριθάρι, η βρώμη, το σιτάρι.


Όταν αρνείται να φάει

Όπως ήδη είπαμε, στην αρχή το μωρό μπορεί να αρνείται να φάει το καινούριο φαγητό. Η ξαφνική αλλαγή και η ανάγκη να συνηθίσει σε μια καινούρια πραγματικότητα μπορεί να του προκαλέσει δυσφορία και να αντιδράσει. Επιπλέον, με τον απογαλακτισμό χάνει την απόλαυση του θηλασμού.

Για αυτό και η μητέρα, κατά κύρια βάση, πρέπει να διαθέτει τεράστια αποθέματα υπομονής ενώ όταν το μωρό αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για τις στερεές τροφές, καλό είναι να κάνει τα γεύματά του όσο πιο ευχάριστα μπορεί, χρησιμοποιώντας ειδικά προϊόντα για μωρά (όπως κουταλάκια, πιατάκια κλπ.), που διευκολύνουν την προσαρμογή στην αλλαγή που έρχεται.

Επίσης, το μωρό πρέπει να έχει το χρόνο να συνηθίσει τις καινούριες τροφές και γεύσεις. Εκείνο που είναι σημαντικό να γνωρίζετε, είναι πως δεν πρέπει να εκνευρίζεστε ή να πανικοβάλλεστε αν το μικρό σας χάσει ένα γεύμα. Ακόμα πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι να μην του ξαναδώσετε σε αντικατάσταση γεύματος που δε θέλει, γάλα από το στήθος ή το μπιμπερό.


Μικρές και απλές συμβουλές «μαγειρικής»

  • Μετά τον απογαλακτισμό, σε όλα τα μωρά αναπτύσσεται η θρεπτική ανάγκη σε σίδηρο. Για αυτό και είναι απαραίτητο σε κάθε γεύμα να υπάρχουν κρέας, δημητριακά και λαχανικά, με την προϋπόθεση όμως ότι ο σίδηρος που περιέχεται στο κρέας αφομοιώνεται καλύτερα από το σίδηρο που περιέχεται στα δημητριακά και λαχανικά.
  • Σπουδαία είναι, επίσης, τα λίπη επειδή παρέχουν ενέργεια και μεταφέρουν μερικές βιταμίνες, όπως Α και D. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών δε χρειάζεται να ανησυχούμε για τη μείωση αυτών των ουσιών. Αντίθετα, είναι απαραίτητη στη σούπα του παιδιού η προσθήκη ελαιόλαδου ή τυριού.
  • Το αλάτι θα πρέπει να περιορίζεται καθώς, εκτός των άλλων, δημιουργεί στο μωρό τη συνήθεια της αλμυρής γεύσης.
  • Είναι καλό να περιορίζονται οι γλυκές τροφές επειδή, αν παρέχονται σε υπερβολικές ποσότητες, δίνουν ανώφελες θερμίδες και, όταν βγαίνουν τα πρώτα δόντια, μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα.
  • Τροφές που περιέχουν γλουτένη δε πρέπει να δίνονται ποτέ πριν τον 6ο μήνα, για να μη δημιουργείται υπερευαισθησία στην ουσία αυτή που θα είχε σαν συνέπεια μια μη ανεκτικότητα σε ορισμένες τροφές

Από το βιβλίο: Επάγγελμα μητέρα, Ανάπτυξη Διαπαιδαγώγηση από τη Γέννηση έως την Εφηβεία, Εκδόσεις ΚΕΝΤΙΚΕΛΕΝΗ

diaxeiristis:
Related Post